Компанія «Агроексперт Трейд» однією з перших ризикнула «протоптати» стежину в спаржевому бізнесі. Це молоде підприємство, засноване у 2014 році, на полях у Херсонській області вирощувало олійні і злакові культури, а 2016-го тут вирішили спробувати свої сили ще і в нішевих. Проблема ж полягала в тому, що в Україні спаржа лише починає «приживатися», а тому теорії і практики її вирощування – недостатньо.
«На вітчизняних просторах інформації про те, як вирощувати спаржу, мало. Й отримати кваліфіковані рекомендації було вкрай важко. Для початку ми вирішили провести аналіз ґрунту, адже розсада спаржі дорога і ризикувати тут не варто, — ділиться досвідом Петро Григор’єв, директор компанії «Агроексперт Трейд». — Раніше ми самостійно відбирали зразки, пакували їх у конверти і надсилали на аналіз у Нідерланди. Але отримані результати все ж були неповними. На одному з форумів колеги порадили звернутися до компанії AgriLab. З цього почалась наша співпраця».
«Фахівці компанії AgriLab порекомендували нам обробляти землю за допомогою плантажного плуга, адже наші ґрунти досить важкі. Згодом нідерландські спеціалісти, в яких ми переймали досвід, підтвердили те, що це рішення було дуже вдалим, — розповідає Петро Григор’єв. — Також важливе значення мав аналіз ґрунту. З нього ми дізналися, яких саме речовин бракує полю, а яких для вирощування спаржі — вдосталь. У нашій системі удобрення ми збільшили пропорції фосфорних добрив та магнію. Також використали досить багато органічних добрив, які обов’язково вносяться під спаржу. Хоча нам рекомендували вносити 100 т/га, ми збільшили цю норму до 160 т/га з перспективою на 3-4 роки. Загалом аналіз ґрунту дозволив провести удобрення більш грамотно з точки зору не лише агрономії, але й економіки. Зрештою, після врахування усіх рекомендацій компанії AgriLab, 95% посівів спаржі прижилося, а це досить високий показник».
Компанія «Агроексперт Трейд» мінімізувала ризики у вирощуванні нової для себе культури, застосувавши науковий підхід та фахові рекомендації. Тож тепер – залишилося дочекатися врожаю.