Польовий експеримент: якісний аналіз ґрунту впливає на прибутковість компанії
Серед важливих складових технології виробництва сільськогосподарської продукції аналіз ґрунту посідає одне з провідних місць. Практично доведено, що завдяки цьому можна додатково отримати $150 з кожного гектара поля або ж заощадити кошти на виробництві продукції рослинництва! Такі дані були отримані у результаті експериментів компанії AgriLab, проведених на землях агрохолдингу на Чернігівщині при вирощуванні кукурудзи на зерно.
Експеримент 1: зменшення витрат на виробництво
Поле площею 103 га поділили на дві ділянки. На першій – застосували загальну технологічну карту на масив, розроблену агрономами холдингу. На другій – рекомендації, надані фахівцями за результатами проведення комплексної агродіагностики з урахуванням природного потенціалу поля на основі агрохімічного аналізу ґрунту, погодно-кліматичних умов та критичних факторів для росту і розвитку рослин.
На першій ділянці агрономи визначили заплановану врожайність кукурудзи на рівні 7,5 т/га. Для її досягнення витрати на систему живлення становили 187$/га, у тому числі: на азотні добрива – 111$/га, фосфорні та калійні – 76 $/га. На насіннєвому матеріалі вирішили не заощаджувати і придбали високоякісне насіння іноземної селекції (преміум-класу), яке коштувало 170$/га. Всього для вирощування кукурудзи на одному гектарі було витрачено 357$/га.
На другій ділянці фахівці компанії AgriLab провели комплексну агродіагностику і визначили потенціал поля на рівні 6,5 т/га. А це означає, що скільки б добрив не вносили, отримати очікувану в холдингу врожайність кукурудзи 7,5 т/га – малоймовірно через низку природних обмежуючих чинників. Мовою економіки: більше добрив – більше витрат, а не врожаю.
Отже, відповідно до потенціалу поля (6,5 т/га) було оптимізовано систему живлення: розраховані норми азоту, фосфору і калію були меншими, ніж для забезпечення планової врожайності. Таким чином, витрати на азотні добрива склали 87 $/га (на 24 $/га менше, ніж на першій ділянці), на фосфорні та калійні – 51 $/га (на 25 $/га менше). Також, враховуючи потенціал поля, було рекомендовано замінити насіння преміум-класу на дешевший матеріал від вітчизняного виробника, який коштував 61 $/га. Всього на виробництво продукції, включно з вартістю комплексної агродіагностики, витрачено 207,5 $/га, тоді як на першій ділянці – 357 $/га.
Що ж отримали у результаті? Фактична врожайність кукурудзи на першій ділянці склала…6,7 т/га при витратах 357 $/га, тоді як заплановано було 7,5 т/га. На другій ділянці отримали те, що планували – 6,6 т/га при витратах 207,5 $/га. Тобто завдяки проведенню агродіагностики, господарству вдалося заощадити 149,5 $/га.
Експеримент 2: додатковий прибуток
У тому ж агрохолдингу в Чернігівській області було проведено аналогічний дослід. Поле, площею 74 га, поділили на дві однакові ділянки. На першій – застосували загальну технологічну карту агрохолдингу, на другій – рекомендації фахівців AgriLab, створені на основі результатів комплексної агродіагностики.
На першій ділянці планова врожайність становила 7,5 т/га. Витрати на систему живлення і насіння -357 $/га.
Після проведення агродіагностики на другій ділянці, експерти встановили потенційну врожайність на рівні 8,5 т/га. Для її досягнення було змінено систему живлення: збільшили норму азотних добрив, зменшили – фосфорно-калійних, а також додали до системи живлення сірку, якої у технологічній карті агрохолдингу взагалі не передбачалось. У результаті – система живлення на другій ділянці здорожчала на 29,5 $/га (включно з вартістю аналізу грунту).
Який підхід був кращим? Відповідь дали жнива. На першій ділянці зібрали 7,6 т/га, на другій – 8,8 т/га, тобто – на 1,2 т/га більше. Таким чином, на ділянці поля, де проводилася агродіагностика, отримали 150 $/га додаткового прибутку.
Проведені експерименти довели: аналізувати ґрунт, перш за все, економічно вигідно. Правило «кашу маслом не зіпсуєш» в агробізнесі – не діє. Іноді треба витрачати менше, щоб отримати більше. Іноді – навпаки. Але який саме варіант обрати? Пошук правильного рішення починається з аналізу грунту!
Журнал “Агробізнес Сьогодні”, №23 (390), 2018